Over ons

Vrienden van Straks: eigen werk, vlot en vrolijk

Soms poëtisch en gevoelig, dan weer gewoon om te lachen, maar altijd in het Nederlands. De muziek zit tussen pop en singer-songwriter in. Je hoort vaak een mondharmonica en een akoestische gitaar. Ook accordeon en een banjo of ukelele komen regelmatig voorbij en de zang is veelal meerstemmig. De mannen stralen veel plezier uit en dat werkt aanstekelijk op het publiek.

Het repertoire bestaat uit eigen composities variërend van rustige ballads tot vrolijke meezingers. De teksten, waaraan veel zorg wordt besteed, gaan over relatieperikelen, verloren vriendschappen en gemiste kansen maar ook alledaagse opmerkelijkheden. Hét onderwerp van alle muziek: de liefde, of juist het gebrek daaraan, is volop aanwezig, maar zeker niet op een geijkte manier.

Joep van der Meer en Wim van Bruxvoort hanteren gitaar en bas, Fred Smaling speelt daarnaast ook op de accordeon. Slagwerker Theo Tollenaar slaat en schudt met alles wat geluid maakt. En zingen? Dat doen ze allemaal!

Ambities

Het maken van een theaterprogramma ("even goede vrienden") waarvan door Corona alleen de try-out is doorgegaan in 2020 heeft wel de richting aangegeven wat de belangrijkste ambitie is: eigen muziek maken voor een luisterend publiek, met daartussen wat uitleg of toelichting. Dat klinkt serieuzer dan het is, er valt veel te lachen èn genieten. Nieuwe opnamen staan gepland.

"Mooie nummers maken, lekker spelen en het publiek een goed gevoel geven, daar gaat het ons om."

Historie

De Vrienden begonnen onder de naam "Oud Zeer" in 1997.  De meeste bandleden kenden elkaar nog van vroeger: 
" We speelden in verschillende bandjes : new wave, funk, rock and roll.. Op een gegeven moment vielen al die bands uit elkaar en speelden we alleen nog op onze zolderkamertjes en tussen de schuifdeuren. Totdat we elkaar weer eens tegen het lijf liepen en aan de praat raakten."  Dit resulteerde in het lekker samen spelen van nederlandse en engelse covers. Binnen de korste keren kwamen echter de eigen nummers aan bod en bleken de mannen elkaar goed aan te vullen en te stimuleren.

In 2012 was het gedaan met het Oude Zeer en werd de naam veranderd in Vrienden van Straks. Vanaf toen legden de mannen zich toe op de meer akoestische vertolking van hun repertoire met veel nadruk op de interactie met het publiek.

 

VVSNieuw